Over Kirsten 

Wat leuk dat je er bent!

Iets maken wat er eerst nog niet was, dat heeft iets magisch voor mij. Het hele creatieve proces van een idee wat opkomt en het uitwerken, het proberen en experimenteren en iets onder je handen zien ontstaan, dat is voor mij het mooiste en soms ook het lastigste wat er bestaat.

Ik ben Kirsten (1985), moeder van 3 opgroeiende kinderen en al 16 jaar samen met mijn grote liefde. Ik vertel je hier graag wat meer over mijn reis als illustrator.

 

Creatieve jeugd

Creativiteit is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Mijn opa kon bijvoorbeeld prachtig tekenen en mijn moeder was heel creatief met haar naaimachine waarop ze van alles en nog wat tevoorschijn toverde. Zij liet mij en mijn twee zussen ook onze creativiteit ontdekken door ons te laten schilderen, tekenen, maar ook papierscheppen, kaarsen maken en werken op de naaimachine. Later mochten we zelf onze kamers en meubels verven in de kleuren die we mooi vonden. Ik tekende graag, maar nog veel liever verzon ik allerlei verhalen met mijn barbies en richtte ik prachtige huizen voor hen in. Niet voor niets wilde ik later binnenhuisarchitect worden.

 

Studeren, werken, kinderen en … een burn-out

Dat liep anders. Na het VWO ben ik Vrijetijdwetenschappen en Sociologie gaan studeren aan de UvT in Tilburg. Waarna ik aan een promotietraject begon en in 2015 promoveerde op een proefschrift over arbeidsethos. Ondertussen kregen we twee kinderen en gaf ik les op een hogeschool. Toen kwam ons derde kind en kort daarna ook een nieuwe baan en ... een burn-out. Ineens stond alles op zijn kop en had ik het gevoel helemaal opnieuw te moeten beginnen.

 

Een droom

Ik weet niet meer precies wanneer, maar ergens tijdens het jaar van mijn burn-out kwam het idee in me op: ‘Ik wil illustrator worden’. Niet gewoon: ‘Ik wil tekenen’, nee ik wilde echt illustrator worden. Ik wist niets van het vakgebied af, of hoe je überhaupt illustrator werd, dus daar ging ik me in verdiepen. Ik pakte voor de eerste keer in 15 jaar mijn tekenmaterialen weer op en begon. En dat ging niet bepaald perfect. In de jaren die volgden volgde ik een aantal cursussen, probeerde ik veel verschillende materialen, manieren van werken en stijlen uit. Ik startte een eigen bedrijf in 2020 en veranderde van koers in 2022. Vaak heb ik overwogen om mijn droom op te geven, weer gewoon een baan te zoeken. Maar het idee heeft me nooit losgelaten. Nu bijna 5 jaar later ben ik nog steeds in ontwikkeling als illustrator en ondernemer, en weet ik wat de kracht en authenticiteit van mijn werk nu is.

 

Mijn werk

Alles waar ik van houd vind je terug in mijn werk. En dan bedoel ik niet alleen qua onderwerpen, maar ook de manier waarop de illustraties tot stand komen. Mijn lievelingsmateriaal om mee te werken is acryla gouache. Deze verf is dekkend, heel kleurrijk en kan laag over laag gebruikt worden. Ik hou enorm van het werken met verf en kwasten en zo mijn illustraties helemaal op te bouwen en af te maken met de kleinste details. Het analoog werken zorgt ervoor dat je keuzes moet maken en onverwachte uitkomsten hebt en dat is een prachtig creatief proces. Iets wat ik totaal anders ervaar wanneer ik soms werk aan een digitale illustratie.

Daarnaast komt mijn liefde voor de natuur terug in mijn illustraties: deze zijn gevuld met bloemen, planten en vogels. Ook houd ik van rustpuntjes in de dag om even tot jezelf te komen en die zie je terug in illustraties waarin bijvoorbeeld een boek wordt gelezen, gemediteerd of in de tuin wordt gewerkt. Allemaal activiteiten die ik zelf ook graag onderneem. Met mijn vrolijke, kleurrijke maar ook rustige en hoopgevende illustraties hoop ik ook jou te inspireren.

Ben je ondertussen benieuwd geworden naar mijn illustraties? Neem dan snel even een kijkje in de webshop of op mijn Instagram. En wil je weten waar ik op het moment mee bezig ben en op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom mijn illustratiewerk? Meld je dan hier aan voor mijn 'Briefje van de maand'.

Liefs Kirsten